Flyget 100 år

Det var ca 3000 personer som igår besökte Linköping och Malmen för att ta del av och fira flygets 100- års dag.
Den 17 december klockan 10.35 flög bröderna Wright för första gången med en Kitty Hawk. Detta utspelade sig i Nort West Carolina och året var 1903.

För att uppmärksamma denna händelse i Sverige, manifesterade SAAB AB i samarbete med Flygvapenmuseum och Linköpings kommun det hela med ett jubileum på Flygvapenmuseum i Linköping.

På Malmens flygfält fick publiken en flygförevisning av gamla och nya flygplan med bl. a Blariot, Tummelisa, J 32 Lansen, TP 84 Herkules, HKP 4, HKP 6, HKP 9, HKP 11, en fyrgrupp SK 60, J 37 Viggen & JAS- grupp.

Därefter var det tre föredragshållare som pratade om flygets utveckling innan flygvapeninspektören generalmajor Jan Andersson överlämnar Gripensimulatorn till Flygvapenmuseum. Hans Majestät Konungen fick därefter förmånen att inviga den nya simulatorn genom att klippa det blå- gula bandet. Det första simulatorpasset genomfördes av Jessica Söderholm.

Text: Nina Karlsson - http://www.hkpflj.mil.se
Foto: Rune Pegler

Klicka på någon bild så öppnas bilden i större storlek med en navigeringssida för bilderna.
Om någon förekommer på bild eller i text, men har avvikande åsikter om publiceringen, borttages namn/bilder direkt när Du kontaktar webmaster på mail.
© Samtliga bilder tillhör respektive fotograf enligt lagen om upphovsrätt och får icke kopieras utan tillstånd ©